Все повече фирми намират служители чрез онлайн интервю за работа

От Редакция 27 Фев 2020 978 преглеждания

Все повече съвременни фирми залагат на провеждането на онлайн интервю за работа, вместо на разговор по телефона или среща в офиса. Тази практика на работодателите спомага за опростяване на процеса по интервюиране, намаляване на необходимото време и оптимизация на разходите. Една от българските фирми, които организират провеждане на видео интервю с потенциалните си служители, е варненската финтех компания iCard.

Специалистите по подбор на персонал и мениджърите на екипи често провеждат видео интервютата с кандидатите по Skype, Zoom или чрез друг софтуер за осъществяване на видео връзка. Възможно е това да е първо интервю (след разглеждане на документите за кандидатстване), второ интервю (след първо интервю по телефона) или дори трето интервю за работа. Видео интервюто има не по-малко официален характер от традиционното интервю – то също изисква да бъдете изряден, да следвате професионална линия на поведение и да покажете най-доброто от себе си.

Повечето кандидати за работа също смятат, че тази практика е удобство, от което могат да се възползват. Те имат възможност да се включат в разговора със специалистите по подбор на персонал от комфорта на собствения си дом или от всяка друга точка на света. Това им дава по-голям контрол над ситуацията. Допълнителен бонус е, че не се налага да пътуват на далечни разстояния или да чакат дълго в компанията на други кандидати за позицията. Често се твърди, че онлайн интервюто е по-малко стресиращо от интервюто на живо.

Ето какво съветват експертите да вземете под внимание, ако са ви поканили на онлайн интервю за работа.

Как да се подготвите за видео интервю?

Изтеглете софтуера за дистанционна връзка поне няколко дни преди датата на интервюто.

Направете си регистрация за служебни цели с подходящо потребителско име. Например в Skype хората обичайно търсят други потребители по малко име и фамилия. Уверете се, че потребителското име, което сте избрали, не звучи непрофесионално.

Направете няколко пробни обаждания с помощта на приятел. Проверете дали камерата и микрофонът ви работят. Упражнявайте се, за да свикнете да гледате в камерата (не в екрана на устройството, което използвате) попродължително.

Намерете място с достатъчно светлина. Все пак имайте предвид, че не е добре светлината да е ослепителна. Избягвайте сянката да пада върху лицето ви.

Изберете подходяща обстановка за фон. Да, фокусиран сте главно върху представянето си на интервюто, но все пак отсрещната страна ще ви вижда на определен фон – всичко, което е зад вас. Найдобре е зад вас да има гола стена. Ако ви се налага да сте на публично място по време на интервюто, опитайте се да намерите най-тихата зона. Носете слушалки с микрофон, за да заглушите фоновите шумове.

Подгответе се така, както за всяко друго интервю. Стандартната подготовка включва още един преглед на CVто и мотивационното ви писмо. Упражнявайте се да отговаряте на често задаваните въпроси.

Попитайте предварително кой с кого трябва да се свърже. Уверете се, че още преди интервюто знаете дали вие трябва да започнете видео разговор, или ще бъдете потърсен от отсрещната страна. Ако се очаква вие да поемете инициативата, то поискайте данните за свързване от човека, който ви е поканил на интервюто. Добавете го в контактите си поне няколко дни преди уговореното време.

Как да се представите успешно по време на видео интервю?

Осигурете си надеждна техника – в този случай тя е синоним на спокойствие. Стабилната интернет връзка, качествените картина и звук са необходими условия, които да изпълните, за да направите положително впечатление.

Тествайте всичко отново час или два преди интервюто. Проверете настройките на микрофона и камерата. Ако все пак нещо се обърка, не се паникьосвайте.

Изключете звука на известията си. Избягвайте да се разсейвате, независимо какво се случва около вас. Погрижете се всички източници на шум да бъдат неутрализирани, а децата и домашните ви любимци да са далеч от обсега на камерата.

Облечете се добре – няма нужда да сте строго официален, но това не означава да се появите на интервюто по пантофи само защото събеседникът ви не ги вижда или защото се намирате в неформална среда. Нещо повече – стилното облекло ще повиши увереността ви, което е добре дошло на интервю за работа. Изберете облекло в съответствие с позицията, за която кандидатствате. Ако сте програмист, например, няма нужда да обличате смокинг или бална рокля.

Усмихнете се и се съсредоточете. Това, че не общувате лице в лице, не означава, че поведението ви не трябва да е естествено и приветливо. Усмивката показва, че сте ангажиран и проявявате ентусиазъм за позицията, за която ви интервюират.

Внимавайте за езика на тялото си. Стойката, жестовете и мимиките ви са също толкова важни по време на онлайн интервю, колкото и по време на среща на живо. Изправете се, но отпуснете раменете си, за да не изглеждате сковано.

Използвайте бележки, без да разчитате само на тях. Видео интервюто ви дава това ключово предимство – спокойно можете да използвате бележки, които сте поставили така, че вие да ги виждате, но да са извън обсега на камерата. Ако сте от хората, които забравят, когато са под напрежение, видео интервюто е точно за вас. Подгответе също бял лист и химикалка, за да имате готовност да си записвате.

Следете реакциите на събеседника си и се старайте да се съобразите с тях. Спирайте потока си от думи достатъчно често, за да проверите дали интервюиращият ви слуша внимателно и дали проявява интерес към онова, за което говорите.

Винаги се придържайте към добрия тон и бъдете положителен.

Кои фирми наемат служителите си чрез видео интервю?

Модерните технологии се превърнаха в незаменими инструменти за бизнеса, независимо от сферата му на дейност. Те позволяват споделянето на дигитализирана информация, както и дистанционното сътрудничество на екипи с различен професионален профил, чиито членове се намират в различни градове в една и съща държава или са пръснати по света.

Именно новите хоризонти, които се откриха пред нас благодарение на технологиите, позволиха на редица фирми с международна дейност да наемат своите служители чрез интервю за работа по Skype: UNICEF, UEFA, Porsche Consulting, Amadeus, Philips Lighting, Disney English и много други. Това им дава възможност да стигнат до служители от всички части на света.

Често фирмите, ориентирани към развиване на новите технологии и разработване на всекидневни решения от последно поколение, се обръщат към този ефективен метод за интервюиране на служители чрез видео разговор. Представители на финтех компанията iCard, чийто централен офис е във Варна, споделят, че повечето интервюта със служители на фирмата в офиса в София са били проведени онлайн и са поставили началото на дългосрочни и плодотворни сътрудничества, независимо от това, че първоначалният контакт не е бил на живо.