Стартъпът Neuralink с планове за предстоящата година

От Редакция 19 Юли 2019 145 преглеждания

Neuralink, стартъпът основан през 2017 година от Илън Мъск, работи върху технология базирана на „threads“ (нишки), за която се казва, че може да бъде имплантирана в човешки мозък с много по-малко потенциално въздействие върху около-мозъчната тъкан.

Мъск казва, че в дългосрочен план, Neuralink се опитва да намери начин да „постигне някаква симбиоза с изкуствен интелект.” Засега обаче целта е медицинска, а планът е да се използва робот, създаден от Neuralink, който работи донякъде като „шевна машина“, за да имплантира тези нишки, които са изключително тънки, дълбоко в мозъчната тъкан на човек, където ще може да изпълнява операции за четене и писане на голям обем данни.

Всичко това звучи невероятно пресилено и до известна степен е. Учените на Neuralink са заявили пред "Ню Йорк Таймс" на брифинг, че компанията има да извърви "дълъг път", преди да се доближи до предлагането на търговска услуга. Основната причина да говорят без прикритие за това върху какво работят е, че по-лесно ще да действат и публикуват статии за работата си, когато вършат всичко публично и ще имат възможността да комуникират с изследователската общност по-открито.

Съоснователят и президент на Neuralink, Макс Ходак заяви пред NYT, че оптимистичната технология на Neuralink теоретично би могла да се използва скоро за медицинска употреба в действия, позволяващи на ампутираните да си възвърнат мобилността чрез използване на протези, чрез промяната на зрението, слуха или други сензорни недостатъци.

Ходак, разкри още, че сегашното въплъщение на технологията на Neuralink ще включва пробиване на реални дупки в черепа на субекта, за да се вмъкнат ултра тънки нишки, но бъдещите интервенции ще се прехвърлят към използване на лазери, вместо да създават малки дупки, които ще са много по-малко инвазивни и по същество не се усещат от пациента.

Илън Мъск финансира по-голямата част от това начинание, като изпълнява и длъжността главен изпълнителен директор, с $ 100 млн. от 158-те милиона долара, които е повишил досега.

Източник: https://techcrunch.com/