Мненията относно сигурността при ползване на FaceApp остават крайно разнопосочни

От Редакция 19 Юли 2019 147 преглеждания

Полемиката около популярното приложение FaceApp изглежда няма да стихне скоро, като мненията относно потенциалните злоупотреби с лични данни от страна на разработчиците са крайно разнопосочни. Едно е сигурно – при съгласие с общите условия за ползване на приложението, всеки потребител доброволно е дал разрешение на компанията, стояща зад FaceApp, да ползва неговите снимки за общо-взето всякакви цели, въпреки уверението на хората, стоящи зад апликацията, че злоупотреби няма да бъдат допуснати.

Представители на компанията, създала приложението, официално заявиха, че снимките, качвани на техните сървъри с цел обработка, обикновено се трият до 48 часа след първоначалното им постъпване, и споделяне с трети страни е немислимо.

Предвид лавинообразно натрупаната популярност на FaceApp, въпросите, свързани със сигурността, са повече от релевантни. Елизабет Потс, известен юрист, взе отношение по темата, коментирайки общите условия на приложението в Twitter. От тази публикация става ясно, че компанията, създала приложението, има право да използва обработените изображения дори с рекламна цел, и то без да овъзмезди потребителите, чиито лица са на тези изображения. Потс споделя, че с приемането на общите условия потребителите разрешават на хората зад FaceApp да използват техните снимки за каквото пожелаят, без ограничения за място, време, канали за разпространение или цел, както и без право на овъзмездяване или какъвто и да било хонорар. Разбира се, не е необходимо и допълнително разрешение от страна на потребителите, за да се случи всичко гореизброено. Същото важи и за всички други данни, предоставени с цел ползване на апликацията, като собствено име или username.

С други думи, всички ползватели на приложението се съгласяват цялата споделена информация и съдържание да се използва с търговска цел, и то безвъзмездно. Изрично се споменава и това, че личните данни е възможно да бъдат споделени с трети страни с цел по-добро качество на предоставените услуги, каквото и да означава това конкретно.

От компанията, създала FaceApp, са категорични, че е изключено каквато и да било информация да бъде продавана или споделяна с трети страни. Основното притеснение на редица потребители идва от това, че зад FaceApp реално стоят руски разработчици – обстоятелство, което само по себе си не е повод за притеснение, но е удобен начин проблемът да бъде политизиран, което вече се наблюдава като ефект.

Източник: https://www.digitaltrends.com/