Криптовалутата от Facebook привлича подкрепа от страна на Visa, Mastercard, PayPal и Uber

От Редакция 17 Юни 2019 101 преглеждания

Следващата седмица предстои от Facebook да представят своята криптовалута. Facebook Inc.са подписали договори с различни компании, включително Visa Inc., Mastercard Inc., PayPal Holdings Inc. и Uber Technologies Inc. Финансовите компании и компаниите за електронна търговия, рисковите капиталисти и телекомуникационните компании ще инвестират около 10 милиона долара всяка в консорциум, който ще управлява цифровата монета, наречена Libra.

От Facebook няма да контролират директно монетата, нито членове включени в консорциума, известен като Libra Association. Някои от членовете могат да служат като „възли“ по цялата система, които проверяват трансакциите и поддържат записи за тях, създавайки нова мрежа за плащания.

Поддържането на криптовалутната мрежа отделно от платформата на Facebook дава на социалната медия защита спрямо потребители и регулатори, ако възникнат проблеми, което е голямо предимство в момент, в който Facebook е подложен на натиск за решаване на проблемите с неприкосновеността на личния живот.