Има ли бъдеще за JavaScript?

От Редакция 22 Яну 2020 473 преглеждания

Програмният език JavaScript е разработен през 1995 година от Брендан Айк. Първоначално е бил именуван Mocha, след което на LiveScript и накрая приема официалното си име JavaScript. Характеристиките на този език са, че позволява динамична промяна на поведението на един браузър в дадена HTML страница.  

Езика среща редица сериозни проблеми свързани със сигурността, което изисква нуждата от пренаписване ядрото на този обектно-ориентиран и функционален език.

Въпреки че JavaScript е стара технология, както и компютъра, той е създаден отдавна и е претърпял редица промени. С въвеждането на ECMAScript и Node.js, JavaScript е третият най-използван език в света заедно с Java и Python.  

С развитието на CSS и с нарастващото значение на Vue.js, Node.js и други уеб приложения, базирани на рамки и API, е ясен сигнала, че за JavaScript има бъдеще. Има езици, които се прехвърлят в JavaScript, като Scala.js, ClojureScript, TypeScript и CoffeeScript.

Това показва, че JavaScript e един от най-важните и модерни езици в момента, използвани от програмистите. JavaScript има много прекрасни актуализации и съвременни езикови функции.

Езикът винаги ще си запази историческите характеристики, защото уеб стандартите се стремят към 100% съвместимост с всяко парче код, писано някога в мрежата от началото му.

Източник: https://hackernoon.com/