Етиопия намалява амбициите си да стане следващият StartUp Hub в Африка

От Редакция 21 Юни 2019 127 преглеждания

Страната в която живеят 105 милиона души и има седната по големина икономика в Африка, е започнала да преустройва държавни политики, закони и ограничения с цел да се подпомогне развитието на мрежите от бизнес ангели, както и начини за събиране на дигитални предприемачи от цял свят.

Към настоящия момент Етиопия изостава от други технологични страни, които се отличават в Африка като Нигерия, Кения и Южна Африка, които са основни точки, в които се развиват StartUp-и, VC финансиране и успешни придобивания от големи компании. За да се присъедини към тази група, източноафриканската нация ще трябва да подобри значително своята интернет среда, до голяма степен в момента контролирана от един държавен телефон. Миналата година правителството на Етиопия спря достъпа до интернет за цялата страна, с което демонстрира непостоянната среда за развитие на дигитален бизнес.

В Етиопия редица стартъпи успяват да стартират работа, използвайки успешни модели от Европа и САЩ. Много от тях бяха представени на провелото се събитие за Start Up-и в Атис Абеда. Някой от най-забележителните компании бяха Ride и ZayRide - алтернативи на Uber, който все още не е навлязъл в страната. Техните автомобили са видими в столитеца и ZayRide смята да се разшири до Либерия през август, според изпълнителният директор Habtamu Tadesse пред TechCrunch.

Други интересни компании са fintech компанията YenaPay и онлайн поръчка и доставка на храни Deamat. YenaPay работи за изграждане на система за онлайн плащания, като са привлекли над 500 търговеца в среда, където плащането в брой заема над 90% от общите финансови потребителски транзакции в страната. Deamat oт своя страна съчетава електронната търговия и AgTech (бел. а. Agriculture Technology). Според един от съоснователите Kisanet Haile, компанията свързва дребните фермери с потребителите. Хората могат да използват телефона си, да плащат с него, да правят поръчки и да им бъдат доставени хранителни продукти. Това е революция за Кения и Африка.

Въпреки добрите перспективи, Кения има сериозен път, който трябва да извърви, започвайки с Интернет инфраструктурата си. Липсата на алтернатива на държавно контролирания оператор, както и да бърза свързаност още дълго ще държи Кения в периферията на останалите африкански държави, които привличат инвестиции в Tech сектора.

Източник: techcrunch.com