Доналд Тръмп заклейми Bitcoin и Libra и изтъкна, че криптовалутите би следвало да се подчинят на съответните банкови регулации

От Редакция 16 Юли 2019 138 преглеждания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се изказа остро, заклеймявайки криптовалути като Bitcoin и Libra. Тръмп използва Туитър, за да изрази позицията си. Той заяви, че не е фен на криптовалутите, и добави, че според него те не са надеждни. Президентът на САЩ спомена и опасенията си, че активи в криптовалута биха могли да бъдат използвани за незаконни дейности и престъпления.

Освен Bitcoin, Тръмп изрично спомена и Libra – новата криптовалута на Фейсбук. Според него Libra е също толкова неблагонадеждна като валута. Нещо повече – президентът изрично написа, че ако компании като Фейсбук желаят да извършват подобна дейност, те трябва да бъдат приравнени към банкови институции и да бъдат подчинени на съответните регулации.

Доналд Тръмп е убеден, че щатският долар е най-стабилната валута в света към момента. В същото време цената на Bitcoin към момента е с около 70% по-висока спрямо нивата отпреди година. Президентът с гордост отбеляза, че щатският долар е единствената истинска валута в САЩ и най-влиятелната такава в света.

Това не е единственият политик, който изразява явен скептицизъм към криптовалутите и по-специално към Libra. Идната седмица шефът на Фейсбук отдела, отговорен за разработване на криптовалутите – Дейвид Маркъс, ще свидетелства пред Сенатът на САЩ относно плановете на компанията за развитие в тази насока.

Интересен факт е, че всичко това се случи по същото време, когато Тръмп обвини Фейсбук и Туитър в цензуриране на негови коментари, както и такива на други консерватори.

Съществуват различни регулаторни методики, що се отнася до това дали криптовалутите трябва да бъдат класифицирани като истинска валута или не. Основното притеснение сред членове на управляващият елит в САЩ е възможността криптовалутите да се използват за финансирани на нелегални дейности.

Компания, която лобира в полза на blockchain технологиите взе отношение по темата и отговори на президента, като го призова да подкрепи растежа на тази индустрия, тъй като тя ще доведе до икономически подем в страната.

Източник: https://www.businessinsider.com/