Apple обединява своите магазини за приложения

От Редакция 06 Фев 2020 851 преглеждания

Apple изненада своята общност от разработчици на приложения днес с официалното съобщение, че скоро ще могат да продават своите кросплатформени приложения като една универсална покупка. За потребителите универсалната опция за покупка им позволява да плащат само веднъж за приложение, което работи на разли Аpple устройства, включително iPhone, iPad, Apple TV и/или Mac. Междувременно разработчиците ще могат да примамят клиентите да купуват заедно приложението си за Mac и iOS или други комбинации от приложения. Те също така ще могат по-лесно да синхронизират покупките в приложенията и абонаментите в различни платформи.

От Apple съобщават, че подкрепата за универсална покупка ще се реализира през март 2020г.

При подготовката за промените категориите в App Store ще бъдат обединени в iOS App Store и Mac App Store, за да направят приложенията „по-откриваеми“, казва Apple.

Категориите на App Store на Apple рядко се актуализират, така че и това е забележима промяна, която ще засегне всички разработчици - включително и тези, които не разполагат с универсален пакет от приложения за продажба. Като поставят приложението си в нова категория, разработчиците може да имат по-добър резултат в класирането по-високо в списъка с най-добрите приложения, в сравнение с конкуренцията в съществуваща категория, заедно с далеч повече приложения.

В iOS разработчиците ще могат да предлагат приложението си в две нови категории: „Инструменти за програмисти“ и „Графика и дизайн“.

Магазинът за приложения на Mac печели няколко други категории, идващи от iOS, включително „Книги“, „Храна и напитки“, „Списания и вестници“, „Навигация“ и „Пазаруване“.

Освен това категориите „Фотография“ и „Видео“ в магазина за приложения на Mac ще бъдат комбинирани във „Фото и видео“, за да се синхронизират по-добре с iOS

Apple казва, че разработчиците могат да избират или да създадат ново приложение за тези платформи, като използват един запис на приложение в App Store Connect, или могат да добавят платформи към съществуващ запис на приложения, за да се възползват от новата универсална опция за покупка. Функцията ще бъде активирана по подразбиране за приложенията на Mac Catalyst и ще бъде предоставена и за приложения, които не са Catalyst.

Източник: https://techcrunch.com/