5 тенденции в технологиите през 2020

От Редакция 14 Фев 2020 789 преглеждания

Някои определят случващото се в технологичния свят като четвърта индустриална революция, а други предричат пълна трансформация на живота ни в рамките на следващите няколко години. Едно е сигурно – бъдещето, за което четяхме в научната фантастика на 20 в., вече е тук.

Какви технологични пробиви можем да очакваме през 2020 г.?

Изкуственият интелект като услуга

Изкуственият интелект (AI) има широко приложение в дейността на множество компании, които се стремят към подобряване на клиентското преживяване и оптимизиране на операциите. Разработването на собствени системи, базирани на изкуствения интелект, обаче, все още е твърде скъпо, отбелязват от Forbes.

Именно високата цена на технологията става причина услугата да се предлага на пазара от специализирани доставчици. В момента сред ключовите играчи са Amazon, Google и Microsoft. Вероятно през 2020 г. броят на доставчиците на подобни услуги ще нарасне.

5G мрежи и напредък в областта на интернета на нещата (IoT)

Мобилната интернет връзка от пето поколение дебютира на световната технологична сцена през миналата година, а прогнозите за 2020 са, че в близките месеци 5G връзката ще стане достъпна за повече потребители. Това означава все по-широко покритие на технологията, осигуряваща по-стабилна връзка и изключително висока скорост на пренос на мобилни данни.

Усъвършенстваните възможности за пренос на данни навсякъде по света откриват нови хоризонти пред развитието на смарт устройствата и приложението на т. нар. интернет на нещата (IoT). Свързването на предметите във физическия свят (електроуреди, домашни системи, сензори, видеокамери, дори лекарства) към мрежи за пренос на данни цели да доведе до автоматично изпълнение на редица процеси във всекидневието на човека, които не изискват неговото участие. Броят на устройствата, включени в глобалната мрежа, вече надхвърли броя на населението на Земята. Съвсем скоро ще разберем какви ще са последствията – и за всеки от нас, и за бизнеса.

Обогатена, добавена и виртуална реалност

Добавената реалност (AR) е технология, която позволява съчетаването на данни от реалния свят с компютърно генерирани данни, за да се постигне въздействащо дигитално изживяване. Добавената реалност стана популярна във връзка с използването ѝ за разработката на мобилни приложения с развлекателна цел.

През 2020 се очаква тази технология да намери все по-широко приложение в архитектурата, образованието, рекламата, индустриалния дизайн, туризма, културата, търговията, визуалните изкуства и игрите. Твърде вероятно е бизнесът преимуществено да използва виртуалната (VR) и добавената реалност (AR) за обучения, симулации и за да предложи нови начини за взаимодействие с клиентите.

Автономни автомобили

Идеята за автоматизирани превозни средства или безпилотни автомобили също не е нова, но реализацията ѝ за широкия пазар предстои. Съществуват прототипи на напълно автоматизирани безпилотни автомобили, разпространени са коли с управление, което е отчасти автоматизирано, а наскоро Илън Мъск обеща, че през 2020 г. Tesla ще създаде изцяло автономно превозно средство за крайните клиенти.

Когато този технологичен пробив се случи, ще доведе след себе си и промени в начина на товарене и транспортиране, както и множество дебати, модификации в пътната инфраструктура и законови реформи.

Дигитализация на финансовите услуги

Последните няколко години доказаха, че финансовите технологии са сред най-бързо развиващите се. Във финтех сектора са концентрирани огромен интелектуален капитал, технологични иновации и революционни партньорства. Устойчивият растеж във финтех индустрията доведе до трансформация на познатите финансови услуги по света, а и в България, където вече има над 60 финтех компании с общи приходи от над 300 млн. евро на година. Един от лидерите на европейския пазар е най-голямата българска финтех компания  – iCard.

Тенденцията за дигитализация на финансовите услуги е на път да преобърне дори модела на работа на традиционните банки, които бяха принудени да се съобразят с изискванията на времето. Все повече хора избират дигиталните портфейли – бъдещето на финансовите решения. Именно в тях е съсредоточен пълният контрол върху средствата на съвременния човек.

Потребителите на iCard, например, могат да си открият сметка от вкъщи, да изпратят пари на другия край на света мигновено и безплатно, да плащат само с доближаване на смартфона си до ПОС терминала, да погасяват различни задължения – данъци, такси или сметки, без да чакат на опашки, могат да даряват за благотворителни каузи и да се възползват от редица други модерни услуги.